top of page

Julminnen...


Julen - så mycket goda varma minnen, traditioner och nostalgi. Fastän jag i år inte gjort mycket av det jag normalt brukar göra till julen kan ju ingen ta ifrån mig dem i alla fall.

Att klä julgranen får mig varje år att le, bli varm i hjärtat och tänka tillbaka.

Höggravid för lite mer än 36 år sedan gjorde jag guldfåglar till granen, fåglar som hängs upp år efter år även om de blivit något färre av barnhänder som klämt och känt på dem, trådar som gått av och vingar som gått sönder.

Ser en liten Andrea framför mig, när hon två, tre år gammal pussar på alla små röda juläpplen som hänger i granen och när hon sedan tar ner ett för att "smaka" på det och blir alldeles röd om sina små läppar av färgen som släpper från äpplena. De hänger fortfarande med, tillsammans med julfåglarna.

När jag pratade med min älskade äldste son häromkvällen pratade vi jultraditioner. Han berättade om hur han nu när han fått en egen familj tänkte tillbaka och beskrev med värme om hur han älskade att vi alltid klädde granen kvällen före julafton, att jag skulle slå in alla paket den kvällen, skinkan som var det sista inför julen som togs ut ur ugnen nästan strax före tolvslaget och den obligatoriska skinkmackan och ett glas julmust. Kände en sådan tacksamhet när jag förstod hur mycket allt detta betytt och en glädje över att jag fört över en sådan varm känsla.

Så varför frångå ett vinnande koncept! Hemma hos mig är nu granen och julängeln på plats, kanelkakan bakad och julskinkan smakad. Småkakorna och julgodiset har jag skippat, men fruktfaten är fyllda. Julklappar inslagna och julmusik spelad, så nu tar jag mina tankar med mig och kryper ner i sängen.

I morgon är det julafton.

Kärleksfullast,

Pia


bottom of page