Tankar och reflektioner över året som gått..


Som alltid så här årets sista dagar brukar jag ta en stilla stund för att reflektera över året som gått. Vad gjorde jag bra och vad kunde jag ha gjort annorlunda. Tror att det är ett bra sätt att utvecklas på om man även kan se saker man kunde ha gjort bättre och i och med det även erkänna sina egna fel och brister. Det känns också gott att tänka tillbaka på all kärlek jag fått och givit, alla varma vackra stunder att lägga till den goda minnesbanken.

Jag började året med en vision om hur jag ville utvecklas som människa detta år och min strävan efter att finna lugn och harmoni utan att behöva önska att det ska hända något hela tiden och på den vägen har jag kommit en bit. Det är inte lätt att göra en sammanfattning, men jag kan lugnt säga att mitt 2016 har varit ett färgstarkt år på alla möjliga sätt. Det är tur att jag har facebook, bloggen och alla mina foton att se tillbaka på, det gör det så mycket lättare.

I början av året fick jag fart på mitt målande, vilket gav mig en oerhörd tillfredsställelse och ro, och som ett ytterligare led i min kreativitet började jag en ikonmålningskurs tillsammans med min mamma som också gav blodad tand. Ett fantastiskt sätt att samtidigt som jag målar få ännu mera tillgång till mina finska rötter då dessa tillfällen sker i en grupp med enbart finska kvinnor i varierande ålder. Jag fick även med mig min kära vän Anne under höstterminen.

I februari bytte jag efter lång tids velande bloggportal och hamnade här med denna blogg. Min tanke var att få igång skrivandet ordentligt och jag lyckades ganska bra ett tag när jag gick med i bloggutmaningen blogg100, då man skulle skriva ett blogginlägg 100 dagar i rad. Av olika anledningar rann det ut i sanden, men med jämna mellanrum har jag ändå fått ner några rader.

Gick också i början av året en kurs i medialitet och intuition och lärde känna många fantastiska kvinnor. Det gav mig ännu större nyfikenhet till att fortsätta utveckla den sidan av mig själv och en härlig känsla av att jag klarar av så mycket mer än jag tror.

Min älskade äldste son och hans fina fru har fått sig ett antal besök ner till Skåne under året och de har garanterat stått för den häftigaste händelsen i år genom att de ska bli blivande föräldrar till sommaren 2017 och att jag kommer att bli farmor! Det är så fantastiskt och jag är så oerhört tacksam, både för min skull men främst för deras skull. I år är första gången sedan 12 år tillbaka som jag öppet berättat om min älskade sons långa resa till att bli den han var ämnad att vara från början, varför detta är extra underbart.

Käre särbon, eller numera ex-särbon, och jag har gjort otaliga utflykter, picknickar och loppisrundor under året, men den finaste resan vi gjorde var när vi åkte på semester till Skåne och bilade ner längs Västkusten och hem längs Österlen. Tänker tillbaka på alla mysiga stunder med värme i bröstet, men låter nu magkänslan leda mig rätt till 2017.

Ibland tycker jag att jag förändrats mycket och tänker så annorlunda jämfört med tidigare, samtidigt som jag andra stunder tycker att jag är precis samma person som alltid. Det är väl helt enkelt så att när själen väljer andra vägar blir det så. Mycket tårar och skratt har passerat under året och det är ju det som är att leva.

Jag har i år haft besök av både min kära vän Ann-Britt som bor i Newcastle och min kära vän Maria som bor i Falun. Nära vänner i hjärtat, men långväga på distans.

Spanien får jag ju inte glömma! Hade en fantastisk nästan tre veckor lång semester med min stora härliga familj i Almuñecar. Min käre far hade fyllt 80 år under våren, så vi hade en liten fiesta för att fira. Efter en vecka ensam med mellanbarnbarnet Noel kom alla mina tre barn med respektive och resten av barnbarnen ner. Vilken lycka!! Det lever jag på ännu.

Året har också bestått av en massa jämna och halvjämna födelsedagar, då både käre far och mor fyllt 80 år i år. Mina egna barn 25, 30 och 35, och förvisso jag själv 55 (men det är inte mycket att fira). Vi har i alla fall firat med både fester, restaurangbesök, smörgåstårtor och på andra mysiga sätt. Detta har också gjort att jag för ovanlighetens skulle fått ha alla mina barn hos mig flera gånger i år och det har känts oerhört gott.

Behöver nästan inte ens nämna den glädje jag får av mina underbara barnbarn.

Älskade dottern och jag hade vårt traditionsenliga mor-och-dotter-dygn som hon får av mig varje år när hon fyller år istället för födelsedagspresent och det är lika uppskattat och kärt för oss båda. I år var vi på after-noon-tea på Vaxholms hotell och sedan hemma hos mig, där hon blev ompysslad på bästa mammavis.

Min käraste yngste son har haft en del otur under året med både ryggskada och nu senast under december en skadad menisk som fått opereras. Det har varit tufft för honom och som mamma är jag alltid orolig oavsett ålder på mina barn. Efter ett tung beslut lät också han och hans fina flickvän sin lille franske bulldog Dembo somna in efter att ha haft svårt med andningen under en tid. Så sorgligt för oss alla. I början av 2017 flyttar de in i sin nya lägenhet och jag önskar av hela mitt modershjärta att nästa år blir ett lättare år för dem båda.

Har tagit några jobbiga beslut under året baserade på min intuition och jag vet att det kommer att bli bra. Hälsan har varit upp och ner och det är väl märkligt att man inte tar det på allvar förrän man inte har något val, så nu är det hög prioritering på den. Det känns som jag rentav kan backa på beslutet om operation, men skönt att veta att möjligheten finns.

Mycket oroligheter och ondska i världen under året har nog gjort att många människor tappat tron på det goda, men som den godtrogna lilla människa jag är tror jag att i slutänden kommer det goda ändå alltid att vinna. Så länge vi inte fokuserar på negativitet och katastroftankar så finns det tro och hopp.

Ser fram emot ett kärleksfullt, innehållsrikt 2017 fullt av bus, skoj, skratt och hälsa

tillsammans med mina nära och kära.

Att får välkomna ytterligare två små människor till min stora bullriga, halvgalna,

kärleksfulla familj. Vilken lycka!

Att leva här och nu och ta vara på möjligheter, inte förlora chanser och

ge mitt bästa i alla situationer.

Att fortsätta välja glädje och optimism och inte låta tungsinne, sorg och

negativa tankar ta plats längre än det behövs.

Att älska och respektera mig själv och andra människor för de unika personer vi är,

inte ta energi från någon annan liksom ej heller låta någon ta min energi ifrån mig.

Önskar Er alla ett härligt slut på 2016 och ett helt fantastiskt 2017.

Med kärlek, respekt och glädje kommer man långt!

Kärleksfullast,

Pia