Valborgstankar..


Det finns väl inte någon människa i vårt avlånga land som inte har speciella minnen från Valborgsmässoafton. Under mina hittills 55 levnadsår har jag kanske inte riktigt lika mycket minnen som dessa, men gott nog ganska många.

Som barn åkte vi varje Valborg, eller Vappu som man säger på finska, till mormor i Åbo. Att fira valborg i Åbo var något alldeles speciellt. Mormor hade gjort sima och tippaleipä som är som mjöd och kakor som spritsades, friterades och rullades i socker. När kvällen kom gick vi till torget, som sjöd av liv och rörelse av alla människor med studentmössor. Hade min bror och jag tur fick vi varsin stor ballong.

Studentsångarna stod i backen och sjöng och det var verkligen festligt. Jag var så avundsjuk på alla som hade studentmössor, för jag ville ha en själv.

Det var inte bara Valborg som firades i Åbo, utan också min mormors födelsedag. Är osäker på vilket år hon var född, men hon hade varit närmare 110 år i år om hon levat. Jag saknar henne fortfarande.

Vi hade också egen valborgseld på vårt sommarställe på Vätö, så där härligt familjärt med andra familjer och släkt. När jag själv för första gången bodde i hus med min käre andre make ville jag föra den traditionen vidare så under några år hade även vi egen valborgseld och jag hoppas att mina barn minns det med värme idag.

Den här dagen kan ju också vädret vara väldigt nyckfullt. Idag strålar solen och det ser ut att bli en vacker dag, men för 35 år sedan i Bollnäs när jag förlovade mig med min käre förste make var det snöstorm.

Fester, valborgseldar, älskade dotterns första fylla som var mindre kul förstås, men mycket minnen med värme och glädje.

Valborgsfirandet har förändrats och idag åker jag och en kär väninna till Stockholm och insuper vårstämningen. En vacker dag ska jag stå på torget i Åbo igen, precis som på fotot tillsammans med mormor, där jag är 16 år.

Önskar Er alla en trevlig Valborg! Toivon kaikille mukavaa Vappua!

Blogginlägg 36/100 i #blogg100

Kärleksfullast,

Pia